.

.

Ελληνική βιβλιοθήκη

Κλαύδιος Πτολεμαίος - Μαθηματική Σύνταξις

O Κλαύδιος Πτολεμαίος ήταν ο πιο διάσημος μαθηματικός, αστρονόμος και γεωγράφος που έζησε και έδρασε στην Αλεξάνδρεια (100-178 μ.Χ.). Στο έργο του συνόψισε και παρουσίασε συστηματικά
τα επιτεύγματα των προγενέστερων στους διάφορους τομείς της επιστήμης, ελέγχοντας τις μεθόδους
και τις μετρήσεις τους και προσθέτοντας δικά του συμπεράσματα. Η Μαθηματική Σύνταξις είναι ένα από τα πλέον σημαντικά επιστημονικά έργα που γράφτηκαν ποτέ. Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό επιστημονικό σύγγραμμα, που αποτέλεσε το βασικό εγχειρίδιο της αστρονομίας για πάνω από χίλια χρόνια, και εξακολουθεί να είναι η κύρια πηγή της γνώσης μας για την αρχαία αστρονομία.
Αποτελείται από 13 βιβλία που διασώθηκαν ολόκληρα. Το περιεχόμενο του έργου είναι
η μελέτη του Ήλιου, της Σελήνης και των πλανητών, των αστέρων και της
Μετάπτωσης των Ισημεριών και των εκλείψεων.

περισσότερα
Πάλχος

Από τις ημερομηνίες των αστρολογικών εργασιών του μπορούμε να συμπεράνουμε ότι έζησε κατά τον 5ο αιώνα. Αν και δεν γνωρίζουμε πολλά για τη ζωή του, έχουμε τη δυνατότητα να εξάγουμε κάποια συμπεράσματα για το έργο του από τους αστρολογικούς χάρτες που συνέταξε, και βρίσκονται δημοσιευμένοι στο βιβλίο Greek Horoskopes των O. Neugebauer – H. B. van Hoesen. Οι περισσότεροι αστρολογικοί χάρτες του Πάλχου αφορούν θαλάσσια ταξίδια σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου, όπως το Κάιρο, η Αθήνα, η Σμύρνη, κ.λπ. Είναι ένας από τους τελευταίους αστρολόγους που τήρησαν την ελληνιστική αστρολογική παράδοση, ενώ τα σωζόμενα ωροσκόπια του 5ου αιώνα είναι πιθανότατα τα τελευταία κείμενα που συνδέονται απευθείας με τις πηγές και την ανάπτυξη της αστρολογίας εκείνης της εποχής.

περισσότερα
Αντίοχος των Αθηνών

Οι παρακάτω αστρολογικές ενότητες έχουν επιλεγεί από τον Θησαυρό , το περίφημο έργο του Αντιόχου των Αθηνών, που έζησε κατά τον 2ο μ.Χ. αιώνα. Το έργο του Αντιόχου αποτελεί σήμερα την καλύτερη πηγή, για την αποσαφήνιση της εξειδικευμένης αστρολογικής ορολογίας των ελληνιστικών χρόνων, ενώ η διάσωση των κειμένων του Θησαυρού οφείλεται σε μεταγενέστερους λόγιους, όπως ο Πορφύριος και ο Ρητόριος της Αιγύπτου.

περισσότερα
Ολυμπιόδωρος - Olympiodorus

Τα ακόλουθα κεφάλαια έχουν επιλεγεί από μια εργασία του 6ου αιώνα με τίτλο "Σχόλια του Ολυμπιόδωρου στον Παύλο τον Αλεξανδρινό"
(Olympiodorus, Commentarium in Paulum Alexandrinum).

περισσότερα
Nechepso – Petosiris

(Προσεχώς)

περισσότερα
Masha ‘Allah

(Προσεχώς)

περισσότερα
Ηφαιστίων των Θηβών

(Προσεχώς)

περισσότερα